Lyžiarske svahy v Ždiari na Strednici dopoludnia zívali prázdnotou

14.02.2009 Kežmarok

diar 14. februára (TASR) - Lyžiarske svahy v stredisku Strednica v Ždiari zívali dnes dopoludnia prázdnotou. Služby lyžiarskych vlekov využívalo asi desať ľudí.
Valentínsku lyžovačku \"zatrhlo\" zlé počasie, ale podľa konateľa spoločnosti Ski Centrum Strednica Mariana Bekeša za výrazným poklesom návštevnosti v stredisku je predovšetkým prepad zlotého voči euru.
\"Pripadlo 50 až 60 cm nového snehu a podmienky sú výborné. Napriek tomu zostávajú poľskí lyžiari doma, hoci svahy na ich strane Tatier sú preľudnené. Oproti minuloročnej sezóne k nám prišlo o 60 percent Poliakov menej. Práve poľská klientela tvorila v uplynulých rokoch rozhodujúcu časť. Sme len pár kilometrov od hraníc, takže poľskí lyžiari predstavovali v minulosti 60 až 70 percent návštevníkov strediska, \" konštatoval Bekeš. Dodal, že zlotý oslabil vo vzťahu k euru približne o 35 percent, takže nepomohlo ani zníženie ceny denného lístka na Strednici o tri eura (90,4 Sk). Celodenná lyžovačka tak vyjde na 16 eur (480 Sk) a najviac využívaný štvorhodinový lístok o dve eurá (60,25 Sk) menej.
\"Súčasnú situáciu môžeme označiť za kolaps cestovného ruchu. Nielen priemyselné firmy, ale aj podnikatelia v cestovnom ruchu potrebujú pomoc. Ďalšie znižovanie cien vzhľadom na vstupy a úverovú zaťaženosť si ťažko vieme predstaviť, \" uviedol Bekeš. Predpokladá, že situácia na lyžiarskych svahoch by sa mohla o niečo zlepšiť s nástupom jarných prázdnin na Slovensku. Či sa tak naozaj stane, ukážu až nasledujúce dni.
 

Vyberte región